Tegels op wand-iSOX

Tegels op wand

Bouwsystemen voor Tegels op Wand

iSOX biedt alle bouwsystemen en systeemcomponenten voor het waterdicht uitwerken van wanden op verschillende ondergronden in natte ruimtes. Met de ETAG 022, Europese norm voor waterdichtingssystemen én DIN 18534, Duitse norm voor de afdichting van binnenruimten staan we garant voor 100% waterdichtheid.

In onze uitgebreide catalogus vind je de bouwsystemen voor de waterdichting van verschillende ondergronden voor tegels op wand.

We tonen alle bouwsystemen met bouwplaten op ondergronden zoals regelwerk, brute muur, minerale ondergronden, vlakke muren en bestaand tegelwerk.

We belichten ook de waterdichte installatie van afdichtingsdoek op cementering, pleisterwerk en gipskarton.

Tenslotte komt ook de afdichting met coating op cementering, pleisterwerk en gipskarton aan bod.

Brochures

Wat je wilt weten

Bij het bevestigen van voorwerpen in de wand (vb. kapstokken, douche accessoires,…) moet achter de iSOX bouwplaat een voldoende draagkrachtige ondergrond worden voorzien zoals bijvoorbeeld een osb plaat.

Wanneer je verlijmt met Botament MS6 polymeer is geen extra verankering nodig. Doe je dat liever toch? Werk dan met hout- of metaalschroeven in combinatie met de iSOX rozetten (minimum 5 per m2) en dicht deze af met Botament MS6.

Dicht gaten voor buisdoorvoeringen af met de iSOX buismanchet FLEX en verlijm deze daarna op de ondergrond met Botament Multiproof, Botament MD1, Botament M21HP Speed of Botament MS6. Druk goed aan en vermijd luchtophopingen.

De buismanchet FLEX bestaat in 3 afmetingen, 140x140mm | ∅22-37mm flex, 160x160mm | ∅31-50mm flex en 250x250mm  |  ∅93-146mm flex. Zo kunnen alle kraan- en/of buisdoorvoeren, met de verschillende diameters, gegarandeerd waterdicht worden afgedicht.

Verlijm zwevende iSOX bouwplaten met Botament M21HP Speed of Botament Multistone. Botament M21HP Speed is volledig belastbaar na 24u. Botament Multistone is volledig belastbaar na 48u en kan worden aangebracht t.e.m. een dikte van 3cm zonder krimp tijdens het drogen.

Zorg bij renovaties van oude muren steeds dat alle niet stabiele delen eerst worden verwijderd en hersteld. Start pas daarna met het hierboven omschreven stappenplan.

Bij een zeer vlakke ondergrond, zoals bijvoorbeeld een gecementeerde doucheruimte, kunnen de iSOX bouwplaten ook worden verlijmd met Botament MS6. Per m² dient er een vierkant (omtrek) met kruis doormidden worden aangebracht. Het verbruik hierbij ligt +/- 100ml/m². Vergeet zeker niet eerst de primer Botament  D1 of D11 aan te brengen. Nadat de Botament MS6 werd aangebracht kan de iSOX bouwplaat worden aangedrukt op de ondergrond en waterpas worden geplaatst. Botament MS6 heeft als eigenschap bijzonder kleefkrachtig te zijn waardoor  iSOX bouwplaten zeer stabiel kunnen worden verlijmd.

Wanneer je verlijmt met Botament MS6 dient de hangtoiletplaat onder geen geval nog extra mechanisch worden verankerd.

Je kan de hangtoiletplaat afwerken met keramiek of natuursteen. Deze kunnen meteen worden verlijmd op de geïnstalleerde iSOX hangtoiletplaat d.m.v. de Botament tegellijmen; de keuze van de Botament tegellijm stem je af naargelang de soort afwerking.

Natuurlijk, dit is geen probleem. Er dient een primer, Botament D1, op de hangtoiletplaat éénmaal zuiver te worden aangebracht alvorens deze uit te vlakken met Botament GS4. Met Botament GS4, cementgebonden witte fijn pleister, kan men zonder enig probleem de iSOX hangtoiletplaat uitvlakken met oppervlakte tolerantie van Q1 tot Q4.

Verlijm steeds het iSOX afdichtingsdoek met de bedrukte zijde naar voor.

In principe kan je kiezen. Maar toch raden we je aan eerst de hoeken en naden uit te werken met de iSOX afdichtingsband en vervolgens de vlakke muren met de stroken iSOX afdichtingsdoek.

Gebruik steeds Botament M21HP Speed (Kiwa certified) of Botament MD1 (1C Compound afdichting) voor de verlijming.

Voor de totale laagdikte van 0,5mm op de wand dient er gemiddeld 2 à 3 uur wachttijd te worden gerespecteerd tussen de afzonderlijke lagen en tussen de tweede, laatste laag, en de tegels.

De iSOX afdichtingsbanden 0.2 in de hoekaansluitingen van de wanden alsook de iSOX buismanchet FLEX kunnen bij het aanbrengen van de tweede afdichtingslaag met Botament Multiproof worden doorgeplamuurd, zo worden verdikkingen vermeden. De waterdichting van de wanden met Botament Multiproof is zo ook uitermate geschikt voor afwerkingen zoals bijvoorbeeld mozaïek.

Nadat de tweede laag volledig is uitgedroogd kan de afwerking, mozaïek, natuursteen of keramiek worden verlijmd met de Botament tegellijmen rechtstreeks op de aangebrachte afdichting met Botament Multiproof.